IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондовият пазар в САЩ отстъпи след изказването на Бернанке

09:19 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фондовият пазар в САЩ отстъпи след изказването на Бернанке

Фондовият пазар започна вчерашната сесия на негативна територия, но анонсирането на някои макар и второстепенни новини успя да възвърне оптимистичния тон и индексите започнаха да се повишават. В цялост сесията беше волатилна, но изглежда инвеститорите запазват позитивен сентимент към пазара главно в резултат на добри новини от финансовия сектор, след като стана ясно, че ключов играч сред инвестиционните банки успешно е успял да набере капитал.

Въпреки че впечатляващото повишение на индексите от предходната сесия и на пръв поглед необходимостта от обичайната за такива ситуации корекция (S&P 500 рязко поскъпна с около 3,5%) не предполагаха ръст на пазара, инвеститорите отново намериха основа за оптимизъм, този път продиктуван от очакванията за ключовите данни за безработицата от петък. Основа за това стана добрият ADP доклад, който показа 8000 новосъздадени работни места спрямо доста по слабия консенсус. Този факт заедно с компонента, свързан със заетостта на ISM индекса, предполага данни в посока нагоре за неселскостопанската работна заетост от петък.

Интерес привлече и изказването на Бен Бернанке за икономическите перспективи. Изглежда централните банкери са ревизирали краткосрочните си прогнози за ръста на БВП в допълнение на повишения риск. От друга страна обаче баланс в позицията внася прогнозата за възстановяване на растежа през втората половина на 2008 и нещо повече - очакванията са за темп от около 3 на сто през 2009.

На специфично фирмено ниво нямаше съществени новини. Секторът на продажбите на дребно беше подкрепен от резултатите над консенсуса на Best Buy и добрата прогноза за оперативната дейност през 2008. Около средата на сесията акциите на компанията се търгуваха на +2,0%.

Фармацевтичният сектор беше подложен на натиск след анонса на Pfizer, че много перспективни изследвания са били прекратени. Все пак ако изключим първоначалната волатилност акциите на компанията се търгуваха с около +0,8%.

Технически анализ

Dow Jones

Dow тества ключовата краткосрочна съпротива при 12 715, като убедителен пробив тук (има междинни нива на съпротива при 12 785) предполага позитивен рейтинг и ще постави на прицел 13 050. Последното се счита за основна преграда за промяна на сентимента и ще бъде определяща за потенциала на пазара и индекса да се възстанови към 13 565 като минимум, а впоследствие и към максимумите около 14 000 пункта. В непосредствен план задържане под 12 715 ще запазва рейнджовия характер на търговията.

 

Подкрепа

12 155

11 835

11 720

Съпротива

12 715

12 785

13 050


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още