IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовият сектор изстреля щатските индекси силно нагоре

Очакванията, че най-лошата част от кредитната криза вече е отминала, се отразиха най-благоприятно на компаниите от финансовия сектор

09:20 | 02.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовият сектор изстреля щатските индекси силно нагоре

Новият месец започна силно за американския фондов пазар и индексите регистрираха значителни повишения. Основна роля за позитивните настроения изиграха очакванията, че най-лошата част от кредитната криза вече е отминала, което се отрази най-благоприятно на компаниите от финансовия сектор. Причина за подобни разсъждения дава фактът, че предложената емисия за увеличение на капитала на една от най-големите банки в САЩ - Lehman Brothers, е предизвикала значителен интерес и голямо презаписване.

Като цяло всички основни индекси на американския пазар напреднаха стабилно. Dow Jones се повиши с 3,2 на сто (391,47 пункта) до 12 654,36 пункта, регистрирайки осмия по големина дневен ръст в историята си. Широкият индекс S&P 500 нарасна с 3,6 на сто до 1 370,18 пункта, постигайки най-добрия старт на второ тримесечие от 1938 година досега. Технологичният индекс Nasdaq пък добави 3,7 на сто до 2 362,75 пункта.

Изненадващо за мнозина новината, че швейцарската банка UBS ще трябва да прибегне до увеличение на капитала си с 15 млрд. долара заради отчетена през първото тримесечие на годината загуба  от 12 млрд. долара, доведе до силно поскъпване на книжата на банката. Те повишиха цената си с цели 14,6 на сто (4,21 долара) до 33,01 долара за брой. Позитивно на пазара подействаха и новините от Lehman Brothers Inc, тъй като от банката обявиха, че са успели да увеличат капитала си с 4 милиарда долара. Това е станало чрез продажбата на конвертируеми привилегировани акции по цена 1 000 долара, даващи възможност за конвертиране и получаване на 20,0509 обикновени акции.

На фона на прогнозите, че банковият сектор е изправен пред най-голямата криза за последните 30 години, акциите на компаниите от сектора отбелязаха значителни повишения. JP Morgan увеличи пазарната си капитализация с 9,4 на сто до 47 долара за акция, книжата на Lehman Brothers поскъпнаха със 17,8 на сто до 44,34 долара, а тези на Citigroup увеличиха цената си с 11,3 на сто до 23,84 долара.

За положителните настроения на фондовия пазар повлияха данните за ISM индекса за производствената сфера, който излезе по-добър от очакванията. Неговата стойност за март е 48,6 пункта, което е под границата от 50 пункта, даваща знак за растеж на икономиката, но все пак е по-добра от предварителните очаквания, което засили оптимизма. На пазарите повлия и силното напредване на американския долар, който поскъпна до 1,5596 EUR/USD, след като в понеделник приближи до рекордно ниските си стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още