IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шведската и датската пощи се обединяват

Приходите на новите обединени пощи се изчисляват на около 45 млрд. шведски крони (към 7,5 млрд. долара) годишно

16:32 | 01.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шведската и датската пощи се обединяват

Две скандинавски пощи – шведската Posten AB и датската Post Danmark A/S, – ще се обединят в една компания, се казва в съобщение на шведските пощи, цитирано от Lenta.ru. Съответният меморандум е подписан днес от представители на правителствата на двете страни.

Новата компания ще принадлежи на правителствата на Швеция и Дания, на CVC Capital Partners (притежаваща дял от датските пощи) и на пощенски служители. Приходите на новите обединени пощи се изчисляват на около 45 млрд. шведски крони (към 7,5 млрд. долара) годишно. Щатните служители на обединената компания са около 50 хил. човека.

От шведското правителство смятат, че сделката ще помогне на пощенските компании да бъдат по-конкурентоспособни.

Шведската поща е основана през 1636 г. През 90-те години е реформирана от държавна агенция в компания, контролирана от шведското правителство.

Пощата в Дания е създадена през 1624 г. и до преди години е била изцяло държавна. През 2005 г. 22% от акциите на държавата са продадени на компанията CVC Capital Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още