IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японци завлякоха Lehman Brothers с 225 млн. евро

Банката инвестирала в проект за реновиране на болници, изкушена от гаранционни писма, оказали се фалшификат

13:55 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Японци завлякоха Lehman Brothers с 225 млн. евро

Американската инвестиционна банка Lehman Brothers съобщи в понеделник, че е станала жертва на грандиозна измама в размер на 225 млн. евро в Япония, извършена със съдействието на бивш служител на японската търговска къща Marubeni, предава АФП.

Lehman Brothers е завела иск в съд в Токио на стойност 35,2 млрд. йени (225 млн. евро), която сума й е била открадната чрез въпросната измама, обясни говорител на банката. Финансовата институция е подала и жалба в токийската полиция.

Говорителят обяснява, че Lehman Brothers е попаднала в капан, умело подготвен от измамник с помощта на фалшиви документи, изготвени от двама служители на Marubeni.

По думите на друг говорител на банката последната вярва, че парите ще й бъдат възстановени и измамата няма да се отрази на финансовите резултати на групата.

Според японските медии в дъното на измамата стои компанията Asclepius, специализирана във финансирането на проекти в здравния сектор. Шефът на тази компания е набирал средства сред няколко японски и чужди инвеститора, сред които и Lehman Brothers, казвайки, че парите ще бъдат използвани за обновяване на болници.

За да убеди инвеститорите, измамникът е представял гаранционни писма на Marubeni – всъщност фалшиви документи, изготвени от двама служители на фирмата, според които групата се ангажира да изплати набраните суми и лихвите по тях в случай на проблеми с плащанията.

В крайна сметка през март Asclepius фалира, а измамата става ясна, когато един от инвеститорите, загрижен, че няма да получи обещаните му лихвени плащания, се оплакал в Marubeni, откъдето му отговорили, че представените му документи са фалшиви.

В официално съобщение от Marubeni потвърждават горните факти, но се разграничават от случая, отклонявайки варианта да поемат отговорност за случая. „Става дума за напълно индивидуални постъпки“ и „нашата компания никога не е била въвлечена в случая“, казват оттам.

На борсата в Токио акциите на Marubeni приключиха търговията в понеделник със силен спад от 6,56% до 726 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още