IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделките по сливане в Русия са се удвоили до 130 млрд. долара

Над половината от обема на пазара на сливанията и поглъщанията се дължи на държавните компании

10:29 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сделките по сливане в Русия са се удвоили до 130 млрд. долара

Стойността на сделките по сливания и поглъщания в Русия през миналата година се е удвоила в сравнение с 2006 г., достигайки 130 млрд. долара, съобщи вестник „Ведомости”, позовавайки се на изчисления на счетоводната компания KPMG.

Делът на Русия в световните сливания и поглъщания за шест години е нараснал пет пъти до 2,7%, а броят на сделките е достигнал 855. Над половината от обема на пазара на сливанията и поглъщанията се дължи на държавните компании. Приносът на продажбата на активите на Юкос е 36,8 млрд. долара.

Почти се е удвоила за година средната стойност на една сделка по сливане и поглъщане – до 152 млн. долара, за което отново е допринесла разпродажбата на активите на Юкос. Ако тя не се взима предвид средната стойност на сделките би била под 111 млн. долара.

През миналата година държавата активно е участвала във формирането на холдинги, осъществявайки експанзия в редица отрасли. Държавните компании са придобили машиностроителни активи на стойност 900 млн. долара (около 17% от обема на сделките в отрасъла). Предполага се, че продължителността на активността на държавата на пазара на сливания и поглъщания ще зависи от цените на нефта.

Чужди компании са придобили руски на обща стойност 25 млрд. долара, което е ръст от 50% на годишна база. Предпочитани от чуждестранните инвеститори са фирми от сферата на енергетиката, търговията, хранително-вкусовата промишленост, банковия и застрахователния сектор. Отчита се, че навлизането на чужди фирми на руския пазар в 70-80% от случаите става чрез сделки по сливания и поглъщания.

Руските придобивания зад граница са се удвоили за година, достигайки 23 млрд. долара, като 43% от сумата се дължи на сделки в страни от Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още