IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Shell и щатска компания ще правят бензин от захарна тръстика

За Investor.bg от Shell уточниха, че все още не може да се каже със сигурност кога ще започне търговското предлагане на продукта

18:15 | 27.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Shell и щатска компания ще правят бензин от захарна тръстика

Shell и щатската компания Virent Energy Systems, Inc. (VirentTM) обявиха днес решението си за съвместна дейност за проучване и разработване на процес за преработване на въглехидрати (захари) от растителен произход директно в бензин и бензинови компоненти, вместо в етанол.

Съвместната работа може да направи достъпни нови биогорива, които да бъдат използвани във високи концентрации при работата на стандартните бензинови двигатели. Това може да доведе до елиминиране на нуждата от въвеждане на специализирана инфраструктура, проектиране на нови двигатели и технически съоръжения за смесване, обясняват от Shell.

Технологията на Virent - BioFormingTM, използва катализатори, за да преобразува растителните въглехидрати във въглевородни молекули, които по принцип се произвеждат в петролните рафинерии. В традиционните технологии въглехидратите ферментират до етанол, който се дестилира и се използва като биогориво. Новите биобензинови молекули имат по-високо енергийно съдържание от етанола (или бутанола) и позволяват по-ефективно използване на горивото, като могат да бъдат смесвани с конвенционален бензин или с бензин, съдържащ етанол.

Въглехидратите могат да бъдат извличани от нехранителна биомаса като слама и дървени стърготини, както и от стандартните суровини за производство на биогорива като пшеница, царевица и захарна тръстика.

За Investor.bg от Shell уточниха, че все още не може да се каже със сигурност кога ще започне търговското предлагане на продукта. „При наличието на положителни резултати от научно-изследователската работа в лабораториите да речем след 2 години, ние потенциално бихме могли да преминем към строителство на демонстрационно съоръжение, което да произвежда търговски количества. Третата стъпка би било изграждането на бъдещ завод за производство на биобензин“, обясниха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още