IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сенатът ще разследва сделката между Bear Stearns и JP Morgan

Фактът, че зад средствата по сделката стоят американските данъкоплатци, налага намесата на законодателната власт в САЩ

17:54 | 26.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сенатът ще разследва сделката между Bear Stearns и JP Morgan

Финансовата комисия в Сената на САЩ ще разгледа условията по сключената със съдействието на Федералния резерв на страната сделка за изкупуването на инвестиционната банка Bear Stearns от JP Morgan и гарантирането на лошите експозиции в баланса на закъсалата институция с пари на данъкоплатците.

Председателят на комисията Макс Баукус, демократ от щата Монтана, и сенаторът от Айова Чарлс Гресли, най-високопоставеният републиканец в органа, са изпратили писмо до изпълнителния директор на Bear Алън Шуорц, колегата му от JP Morgan Джейми Даймън, финансовият министър Хенри Поулсън, ръководителя на Федералния резерв Бен Бернанке и президента на Фед – Ню Йорк Тимъти Гейтнър, с което изискват детайли по договореното споразумение, съобщава Bloomberg.

„От американските граждани се изисква да застанат зад нова по своята същност операция в размер на десетки милиарди долари. Разполагайки с юрисдикция върху федералния дълг, отговорност на Комисията е да установи как точно правителството е взело решение за предоставянето на 30 млрд. долара средства на данъкоплатците“, се казва в становище на Баукус.

В писмото си Баукус и Гресли заявяват, че искат да знаят имената на всички преговарящи в сделката страни, както и имената на адвокатите, замесени в преговорите. Освен това те изискват оповестяването на всички предприети стъпки и транзакции, точните им дати и списък с предстоящите действия, които се предвиждат.

Разследването на комисията може да доведе до по-мащабна негативна реакция към споразумението от страна на Конгреса, като то вече беше описано от лидера на демократите в Сената Хари Рейд като спасяване от банкрут.

Както е известно, Фед предприе спешни спасителни мерки, поемайки ангажимент да предостави заем в размер на 29 млрд. долара, на JP Morgan за изкупуването на закъсалата инвестиционна банка Bear Stearns. Като обезпечение на кредита, Фед е дал съгласие да бъдат предоставени неликвидни ипотечни облигации от баланса на Bear. В резултат на кризата в петата по големина банка в САЩ, нейните акции станаха обект на договорка за продажба при цена от 10 долара за брой при положение, че преди година струваха около 150 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още