IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Камбоджа ще започне да добива петрол през 2011 г.

След откриването на петрол през 2005 г. Камбоджа бързо бе обявена за поредната потенциална петролна държава в региона

10:35 | 26.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Камбоджа ще започне да добива петрол през 2011 г.

Камбоджа очаква да започне добив на петрол през 2011 г., съобщи АФП, позовавайки се на изказване на генералния директор на държавния енергиен регулатор Cambodian National Petroleum Authority (CNPA) Те Дуонг Дара.

Той не е уточнил колко компании в момента проучват шестте големи блока край бреговете на страната.

След откриването на петрол през 2005 г. от щатския енергиен гигант Chevron, Камбоджа бързо бе обявена за поредната потенциална петролна държава в региона, като по някои оценки се смяташе, че страната има залежи от стотици милиони барели петрол, както и три пъти повече природен газ в шестте блока край бреговете й.

Chevron, най-активната от няколкото компании, проучващи блоковете, обаче съобщава единствено, че пробните сондажи са открили, че петролът и газът са „по-скоро разпръснати, отколкото съсредоточени в едно основно поле“.

Оптимизмът на правителството също намаля. Премиерът Хун Сен предупреди в края на миналата година, че е твърде рано за оценки на количеството петрол в подводните резерви, след като официални лица прогнозираха започване на добива през 2009 г. Освен това възникнаха опасения относно това как Камбоджа, която се оценява като една от най-корумпираните страни в света, ще използва новооткритото богатство.

"Мнозина смятат, че откриването на резерви от петрол и газ автоматично ще се отрази в по-голям просперитет. За съжаление обаче случаят не е такъв“, коментира Джо Шойер, който отговаря за Камбоджа в Програмата за развитие на ООН.

"Икономическият ръст на развиващите се страни, богати на ресурси, е средно два до три пъти по-нисък от този на страните, които не разполагат с толкова ресурси", добавя той. "Невъзобновяемите източници на Камбоджа са важни активи, които трябва да се използват разумно“.

Въпреки че ръстът на БВП на страната е един от най-високите в региона, като възлиза средно на 11 на сто през последните три години, близо една трета от населението на Камбоджа, което е 14 млн. души, живеят с едва половин долар на ден или дори по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още