IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола прекъсна серията от понижения

Очакванията за понижени запаси от бензин в САЩ, напрежението в Ирак и новото отстъпление на долара доведоха до ръст на котировките

09:05 | 26.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола прекъсна серията от понижения

Суровият петрол прекъсна серията си от четири поредни понижения в резултат на опасенията, че боевете в Южен Ирак може да доведат до проблеми с доставките на суровината. Подкрепа на по-високите цени оказват също така прогнозите, че запасите от бензин в САЩ са намалели, както и новото отстъпление в курса на американската валута.

Напрежението в Ирак се дължи на сраженията между иракските сили за сигурност и отрядите на шиитския духовник Моктада ал-Садр, които до момента са довели до смъртта на 18 души и множество ранени в южния град Басра.

По отношение на запасите от бензин в САЩ пък анализаторите очакват спад с 0,5 на сто (1,15 млн. барела) спрямо предходната седмица.

На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през месец май поскъпнаха с 36 цента до 101,22 долара за барел. В електронната търговия котировките продължиха да се повишават и към момента барел петрол струва 101,83 долара, или 61 цента по-скъпо.

В Лондон вчерашната сесия приключи с повишение от 0,5 на сто (51 цента) до 101,11 долара за барел петрол от сорта Брент, а впоследствие на електронната платформа на борсата майските фючърси поскъпват с още 38 цента до 100,98 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още