IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартира международен търг за първата АЕЦ в Турция

Проектът е сред стъпките, планирани от правителството, за подпомагане на енергийното производство в страната

18:57 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира международен търг за първата АЕЦ в Турция

От днес до 24 септември Турция ще приема оферти в международен търг за строителството на първата АЕЦ в страната, съобщи Ройтерс.

Предвижда се атомната централа да бъде изградена в района на Аккую, в средиземноморския град Мерсин. Капацитетът на централата ще е 4 хил. мегавата, плюс/минус 25%.

На 6 март Турският конституционен съд отхвърли иска на опозиционните партии в страната за отмяна на тръжната процедура. Въпреки това обаче съдът отхвърли законов член, позволяващ наемането на чуждестранни служители в турската институция за атомна енергия – ход, който е възможно да отблъсне чуждите компании от участие в търга.

Първоначално тръжната процедура се предвиждаше да започне на 21 февруари.

Проектът е сред стъпките, планирани от правителството, за подпомагане на енергийното производство в страната, необходимо предвид нарастващото потребление на фона на силния икономически растеж.

Сред компаниите, които са заявили предварителен интерес към изграждането на централата, са местните конгломерати Sabanci Holding и Koc Holding.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още