IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Автомобилната индустрия в Германия може да загуби 20 хил. работни места

Причината - засиленото производство на немски коли в чужбина, главно в САЩ и Русия

10:18 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Автомобилната индустрия в Германия може да загуби 20 хил. работни места
Германската автомобилна индустрия, която е един от основните двигатели за икономически растеж на страната, може да загуби до 20 хил. работни места до 2013 г., пише вестник Welt am Sonntag, цитирайки специалисти в бранша.

По наши оценки броят на заетите в автомобилния сектор може да намалее с между 15 хил. и 20 хил. до 2013 г.“, казва Фердинанд Дуденхьофер, директор на един от най-големите центрове за изследвания на автомобилната индустрия в Германия.

Загубите на работни места ще бъдат предизвикани от спад в износа заради засиленото производство на немски коли в чужбина, главно в САЩ и Русия, смята Дуденхьофер.

В момента германските производители продават около 903 хил. автомобила годишно в САЩ. Общо 670 хил. немски коли вече са произведените в Щатите за година, а 233 хил. са изнесени от Германия за страната. До 2013 г. се очаква износът от европейската държава към американския пазар да намалее наполовина, достигайки 100 хил. броя,

Като цяло производството на автомобили в Германия дотогава се прогнозира да достигне 370 хил. за година.

Наскоро производителят на луксозни коли BMW обяви, че през 2008 ще съкрати 8100 работни места, основно в Германия, в рамките на план, целящ повишаване на рентабилността на компанията. За сметка на това обаче Volkswagen смята да наеме на работа 8500 души, от които половината – в родината.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още