IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия прие ограниченията за чужди инвеститори в стратегически отрасли

Законът се отнася до ядрения сектор, техниките за въвеждане на поверителна информация, оръжейната промишленост, аеронавтиката, природните ресурси и риболова

18:40 | 21.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Русия прие ограниченията за чужди инвеститори в стратегически отрасли
Руската Държавна дума днес прие на второ четене законопроекта за достъпа на чуждестранни инвестиции до стратегически сектори на икономиката, предаде ИТАР-ТАСС.

Според проектозакона всяка частна чуждестранна фирма, която иска да купи над 50% от компания в някой от 42-та сектора, фигуриращи в списъка с определените за стратегически отрасли, ще трябва да получи разрешение от специална комисия, съставена от представители на министерствата на икономиката и на националната сигурност.

Чуждестранните държавни фирми ще искат такива разрешения за придобиването на над 25% от дяловете на съответните руски предприятия.

Председателят на комитета за промишлеността, строителството и научните технологии в Държавната дума Мартин Шакум съобщи, че издателският сектор и медиите са включени в списъка със стратегически предприятия, но ограниченията ще се отнасят само за най-важните медии с тираж над един милион броя при периодичните издания.

Нищо не застрашава свободата на печата“, увери той.

Руските медии писаха, че законът се отнася до ядрения сектор, техниките за въвеждане на поверителна информация, оръжейната промишленост, аеронавтиката, природните ресурси и риболова.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още