IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Северстал купи завод на ArcelorMittal в САЩ, вярва в щатския пазар

„Вярваме в перспективата на щатския пазар в дългосрочен план“, заявява главният изпълнителен директор на Северстал Алексей Мордашов

15:08 | 21.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Северстал купи завод на ArcelorMittal в САЩ, вярва в щатския пазар
Руската компания Северстал се е споразумяла да закупи завода за стомана Sparrows Point на ArcelorMittal в Балтимор, съобщи Bloomberg.

Северстал ще плати 810 млн. долара за Sparrows Point, увеличавайки общия си капацитет с 21 на сто и превръщайки се в четвъртия по големина производител на стомана в САЩ.

Заводът е разположен в пристанище, от което има директен достъп до редица железопътни линии и магистрали, поясняват решението си от Северстал. Придобиването е второ за компанията в САЩ след сделката за Rouge Industries Inc. - доставчик на Ford Motor, през 2003. Освен това Северстал строи завод в Мисисипи.

Вярваме в перспективата на щатския пазар в дългосрочен план“, заявява главният изпълнителен директор на Северстал Алексей Мордашов.

Сделката ще позволи на Северстал да внася евтини суровини от Русия в САЩ, където цените на крайните продукти растат. Освен това така ще се компенсира спадът в производството на Rouge Industries вследствие на инцидент в една от двете пещи на компанията през януари.

Щатски съд нареди на ArcelorMittal – най-голямата стоманодобивна компания в света, да продаде Sparrows Point, след като бе одобрено сливането между Arcelor и Mittal Steel през 2006 г. Регулаторните органи се опасяваха, че новосъздадената компания ще контролира твърде голяма част от щатския пазар на стоманени листове, използвани за производство на консервни кутии.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още