IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Методите на Фед отново вдигнаха борсата в САЩ

Очакванията, че мерките на централната банка ще помогнат, доведоха до значителни изкупувания на акции от финансовия сектор

09:35 | 21.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Методите на Фед отново вдигнаха борсата в САЩ
Борсата в САЩ отбеляза ръст през последната сесия за настоящата седмица, като основна причина за позитивните настроения баха новите мерки, обявени от Федералния резерв за борба с кризата. Така основните индекси регистрираха първо седмично повишение за последния месец. 

Настоящата борсова седмица, която е по-кратка от обикновено заради почивния ден в САЩ днес, премина доста интересно и напрегнато, като оптимизмът се редуваше с мрачните прогнози за бъдещето на американската икономика. Във вторник широкият индекс S&P отбеляза най-големия си ръст за последните пет години, но в крайна сметка завърши седмицата с повишение от 3,2 на сто.

Основната част от ръста на индекса беше постигната през последната сесия за седмицата, в която той нарасна с 2,39 на сто (31,09 пункта) до 1 329,51 пункта. Dow Jones пък се повиши с 2,16 на сто до 12 361,32 пункта, а технологичният индекс Nasdaq нарасна с 2,18 на сто до 2 258,11 пункта.

Оптимизмът в САЩ вчера беше породен от спекулациите, че Фед действа достатъчно решително, за да бъде преодоляна кредитната криза. Тези твърдения се появиха след новината, че се намаляват изискванията за капиталови резерви на две от най-големите ипотечни структури в страната - Fannie Mae и Freddie Mac от 30 на 20 на сто. Това доведе до силно повишение в цените на акциите на три от големите банки в САЩ, чийто книжа бяха обект на масирани разпродажби през последните дни.

Акциите на на най-голямата по активи банка в САЩ – Citigroup, поскъпнаха с 2,09 долара до 22,50 долара, тези на втората – Bank of America повишиха цената си с 3,30 долара до 41,86 долара за акция. Lehman Brothers повиши пазарната си капитализация с 15,20 на сто до 48,65 долара за ценна книга, а акциите на закъсалата Bear Stearns поскъпнаха с 11,82 на сто до 5,96 долара.

Въпреки положителното развитие на търговията през изминалата седмица широкият индекс S&P 500 остава с 15 на сто под регистрирания през октомври рекорд, а компаниите, попадащи в него, се търгуват при средно съотношение цена/печалба на акция от 13,82, което е с 47 на сто под средната месечна стойност на показателя за последното десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още