IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реч от Доналд Тръмп? Срещу 1,5 млн. долара

Тръмп е рекордьор по размер на хонорара при произнасяне на речи, Клинтън пък води сред най-обаятелните

11:16 | 19.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Реч от Доналд Тръмп? Срещу 1,5 млн. долара

От историческа гледна точка сред най-великите оратори са Линкълн, Мартин Лутер Кинг и Чърчил. Що се отнася до най-скъпо платените речи обаче изникват имената на Доналд Тръмп, Тони Блеър и Роналд Рейгън, пише списание Forbes, което прави класация на най-добре платените оратори.

Начело в списъка е Доналд Тръмп, който е получил от Learning Annex по 1,5 млн. долара за всяка произнесена от него реч по време на конференции за недвижими имоти на компанията през 2006 и 2007 г. Тръмо е участвал в 17 семинара по време на тези изложения и взел въпросния хонорар за всеки един от тях. Той е бил нает да говори по един час на всеки семинар, но по думите на основателя и президент на Learning Annex Бил Занкър представянията му обикновено продължават по няколко часа, като се включат отговорите на въпроси от аудиторията.

Милиардерът се нарежда и на второ място в класацията, отново с речи за Learning Annex през 2005 г., този път с хонорар от 1 млн. долара на реч.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън обаче доминира в списъка като най-популярен сред скъпо платените оратори, като заема четири от десетте места в класацията (от пета до осма позиция) с хонорари, вариращи от 300 хил. до 450 хил. долара. Най-скъпото му участие е във форум на списание Fortune през септември 2006.

На трето място в класацията на списание Forbes е също бивш американски президент – Роналд Рейгън, който е получил по 1 млн. долара две свои речи в Япония от медийната компания Fujisankei Communications през 1989 г. Четвърти е бившият британски премиер Тони Блеър, когото през ноември китайски вестници „заклеймиха“, че е взел 500 хил. долара от компанията за недвижими имоти Guangda Group, за да произнесе реч за луксозните имоти.

На девето място се нарежда бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който е получил през 2005 г. от Sage Capital Group хонорар от 270 хил. долара за единствено събитие. В периода януари 2006 – февруари 2007 Джулиани е взел за свои речи общо 9,2 млн. долара.

Десети остава бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийспан с хонорар от 250 хил. долара, изплатен му от банката Lehman Brothers за реч на вечеря през 2006 г.

Защо се плащат такива суми, само за да бъде чуто нечие изказване? Корпоративните срещи, изложенията и образователните семинари могат да бъдат доста отегчителни, коментират от Forbes. Малко неща обаче могат да внесат оживление в тях или пък съответно да привлекат готови да платят за вход тълпи така, както известните оратори или някой, който има завладяваща история за разказване, пояснява изданието.

Расте търсенето на оратори, които могат да дадат практическа информация, някакъв съвет. „Хората, които са популярни днес, са хора, които са изминали пътя“, според Матю Джоунс от компанията за наемане на оратори Leading Authorities.

Никога не трябва да се подценява и харизмата на някои личности, като пример за това е Бил Клинтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още