IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Абрамович на път да се сдобие с минна компания и футболен отбор в Зимбабве

Държавният дял от 40% от Hwange Colliery Limited, ще струва на Абрамович около 1,5 млрд. долара

17:39 | 18.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Абрамович на път да се сдобие с минна компания и футболен отбор в Зимбабве

Руският милиардер и един от най-богатите хора в света Роман Абрамович миналата седмица е посетил африканската страна Зимбабве, за да проучи възможността за закупуване на част от компанията Hwange Colliery Limited, съобщава Прайм-Тасс, позовавайки се на неофициална информация.

Компанията контролира въгледобивните мини в цялата страна и държавата притежава 40% от капитала й. Абрамович може да претендира именно за държавния пакет акции. Конкретните финансови условия на евентуалната сделка засега не са известни.

Анализатори от руски инвестиционни компании обаче коментират, че държавният дял от 40% от Hwange Colliery Limited ще струва на Абрамович около 1,5 млрд. долара. А освен това са необходими на първо време и инвестиции в разрешение на производството за около 50 млн. долара.

Според анализатори напоследък немалко инвеститори, както стратегически така и финансови, виждат в Африка потенциал за дейността си заради запасите й от суровини, въпреки неразвитата й инфраструктура, и може да се каже, че Абрамович следва тази тенденция.  

Hwange Colliery Limited е най-големият производител на въглища в Зимбабве и между петте най-големи въгледобивни предприятия в света, но не му достигат средства за разширение. Годишните приходи на Hwange Colliery Limited са 3,5 млрд. долара и според експерти евентуалната сделка ще бъде много изгодна за Абрамович.  

Ако сделката бъде сключена, собственикът на английския футболен клуб Челси ще се сдобие и с местния футболен клуб Hwange, принадлежащ на въгледобивната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още