IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин е уверен в устойчивостта на руската банкова система

Все пак Путин е препоръчал да се следи за укрепването на рублата

17:44 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Путин е уверен в устойчивостта на руската банкова система
Президентът на Русия Владимир Путин е уверен в устойчивостта на банковата система на страната и призовава към ефективно и рационално използване на финансовите резерви, съобщава Итар-Тасс.

По думите му финансовите резерви, натрупани от банковата система и държавата, са твърде сериозни и сега главното е по-нататъшно укрепване на банковата система, развитие на кредитните механизми, поддържане на висок икономически ръст, иновационно преустройство на икономиката и провеждане на качествено нова социална политика.

Все пак Путин е поръчал на Министерството на финансите, на Централната банка и на Министерството на икономическото развитие и търговията да следят за укрепването на рублата.

Вицепремиерът и министър на финансите Алексей Кудрин пък е казал от своя страна, че има някои икономически тенденции, които предварително не са отчетени, и това е главно високата цена на нефта, която съществено е увеличила положително търговско салдо на Русия.

За период от една година към 1 февруари паричната маса в икономиката е нараснала с 48%, което е твърде голям прираст, според министъра на финансите. По думите на Кудрин високите цени на нефта са допълнителен фактор за увеличението на паричното предлагане, а оттам и на инфлацията. В същото време бюджетните разходи не са инфлационен фактор, смята той.

Активите на банковата система на Русия в края на 2007 г. са се увеличили с 44% на годишна база, достигайки 23 трлн. рубли (над 967 млрд. долара), а банковият капитал е нараснал за година с 57,9% до 2,7 трлн. рубли (над 113,5 млрд. долара).

За миналата година размерът на кредитите за предприятията и населението е достигнал 37,3% от брутния вътрешен продукт.

На фона на продължаващото падане на курса на долара на международните пазари, американската валута днес отбелязва 9-годишен минимум спрямо рублата.

Среднодневният курс на рублата се е понижил днес до 23,5126 рубли за долар. През деня сделките между банките са се сключвали по котировки 23,4450-23,5725 рубли за долар, като последната сделка е по курс 23,5501 рубли за долар.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още