IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния има нужда от втора ядрена електроцентрала

Централата Черна вода, която в момента има два действащи реактора, осигурява около 17 на сто от необходимия на Румъния ток

16:46 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния има нужда от втора ядрена електроцентрала
Румъния планира да изгради втора ядрена електроцентрала, за да си осигури финансова независимост за в бъдеще, заяви ръководителят на Nuclearelectrica Теодор Кирика, цитиран от Thomson Financial.

След 2020 г. ще имаме необходимост от втора ядрена електроцентрала с между два и четири реактора“, е пояснил Кирика на семинар за енергийни стратегии.

Премиерът на страната Калин Търичану заяви още през октомври, че правителството планира изграждането на втора ядрена централа, за да не зависи страната от ресурси като петрол и газ, които се изчерпват.

Централата Черна вода в югоизточната част на страната, която в момента има два действащи реактора, осигурява около 17 на сто от необходимия на Румъния ток.

Други два реактора на електроцентралата трябва да бъдат пуснати в действие до 2014-2015 г., като Румъния обяви международен конкурс за построяването им, което се оценява на 2,2 млрд. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още