IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Санкт-Петербург създават най-голямата европейска газова борса?

Предварителният проект предвижда първоначално там да се търгуват само фючърси за доставка на газ за една година напред

16:25 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
В Санкт-Петербург създават най-голямата европейска газова борса?
Газпром заедно с дъщерната си компания Газпромбанк и Междурегионалната борса на нефтогазовия комплекс (МБНК) планират създаването в Санкт-Петербург на най-голямата в Европа газова борса, съобщава вестник „Комерсант”.
 
Планира се новата борса да бъде създадена на базата на съществуващата фондова борса в Санкт-Петербург. За реализацията на проекта в Газпром вече е създаден временен комитет за развитие на борсовата търговия.

В Санкт-Петербург сега има фондова и стокова борса. Фондовата борса  работи от 1990 г. и е третата по големина в Русия след ММВБ и РТС. Основни акционери във фондовата борса в Санкт-Петербург, всеки с над 20% акционерно участие, са борсата РТС, стоковата борса в Санкт-Петербург и Газпромбанк.

Предварителният проект за създаването на газовата борса предвижда първоначално там да се търгуват само фючърси за доставка на газ за една година напред, а след това асортиментът на търговията да се разшири.

В момента създадената в Москва през 2002 г. МБНК осъществява борсова търговия с газ и нефтопродукти. Но, по мнението на руски експерти, тази борса не би могла да разчита на значителна държавна поддръжка при реализацията на нови проекти както борсата в Санкт-Петербург. Освен това, през август миналата година беше обявен проектът за създаването в Санкт-Петербург на Муждународна суровинна борса, където ще се търгуват и нефтопродукти, обаче засега не е ясно докъде е стигнала реализацията на проекта.

Някои анализатори обаче не са оптимисти относно новата газова борса и смятат, че „създаването на газова борса в Санкт-Петербург ще е целесъобразно, само ако МБНК прекрати дейност”, тъй като към момента търговията с природен газ в Русия и без това не е в големи обеми.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още