IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК направи нова стъпка към единен пазар на мобилна телевизия

Комисията добави стандарта за цифрово телевизионно разпръскване за мобилни устройства (DVB-H) в списъка от стандарти на ЕС

15:32 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК направи нова стъпка към единен пазар на мобилна телевизия
Европейската комисия реши да добави стандарта за цифрово телевизионно разпръскване за мобилни устройства (DVB-H) в списъка от стандарти на Европейския съюз, служещ като основа за насърчаване на хармонизираното предоставяне на далекосъобщителни услуги в целия ЕС, съобщиха от комисията.

Добавянето на DVB-H е нова стъпка към установяването на единен пазар за мобилна телевизия в Европа. До 2011 г. се очаква пазарът на мобилната телевизия да достигне 20 млрд. евро с около 500 милиона потребители в световен мащаб.

Следващите стъпки в осъществяването на стратегията на ЕС за мобилна телевизия ще включват издаването на насоки относно разрешителните режими, както и насърчаването на системи за управление на правата върху интелектуалната собственост, основаващи се на отворени стандарти като DVB-H“, заяви еврокомисарят за информационното общество и медиите Вивиан Рединг.

Възприемането на DVB-H навсякъде в Европейския съюз ще осигури на операторите и индустрията необходимия мащаб на пазара за пускане на масови услуги за мобилна телевизия в целия ЕС.

Понастоящем DVB-H е най-широко използваният стандарт за мобилна телевизия в Европейския съюз. Сега в 16 държави DVB-H е в състояние между изпробване и пускане на услуги срещу заплащане. Услуги срещу заплащане въз основа на DVB-H вече се предлагат в Италия, като по-късно тази година се очаква тя да бъде последвана и от други държави, а именно Финландия, Австрия, Франция, Швейцария и Испания.

От съществено значение за бързото навлизане на услугите на мобилната телевизия са ефикасните разрешителни процедури за съответните оператори. През февруари 2008 г. ЕК обсъди с индустрията и държавите-членки най-добрата практика за разрешителни процедури за мобилна телевизия, като помоли за виждания по въпроса всички заинтересовани страни. Понастоящем се подготвят насоки за най-добра практика, които да подпомогнат държавите-членки във въвеждането на мобилната телевизия без забавяне.

ЕК предложи стратегия за насърчаване на мобилната телевизия в Европа през юли 2007 г. Тя включва използването на отворения стандарт DVB-H – разработен от европейската индустрия отчасти с подкрепата на европейски изследователски фондове, като общ стандарт за наземна мобилна телевизия в Европа. През ноември 2007 г. Съветът на министрите на далекосъобщенията прие стратегията на комисията за мобилната телевизия.
 
От ЕК смятат, че 2008 г. ще е решаваща за навлизането на мобилната телевизия в ЕС поради важни спортни събития като например европейското първенство по футбол и летните олимпийски игри, които ще предоставят възможност за нарастване на информираността на потребителите и възприемането на новите услуги.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още