IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейците – разединени относно първия си общ президент

За поста се спрягат премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер и датският премиер Андерс Фог Расмусен

11:13 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Европейците – разединени относно първия си общ президент

Мнозинството от жителите на почти всички големи страни членки на Европейския съюз (ЕС) смятат, че първият президент на Общността трябва да е по-скоро известна личност, отколкото по-малко познат политик, показва проучване, поръчано от Financial Times и цитирано от изданието.

В последните седмици спекулациите относно това кой трябва да бъде първият назначен на поста се насочиха към политици като премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер и датския премиер Андерс Фог Расмусен.

Три четвърти от респондентите на анкетата във Франция, Италия и Испания обаче смятат, че постът трябва да бъде зает от известна личност, която да представлява ефективно ЕС. Това мнение се подкрепя и от 50 на сто от британците.

Единствената страна от включените в проучването, в която жителите имат малко по-различна гледна точка, е Германия – според 45 на сто от запитаните там подкрепят идеята за известна личност като президент на ЕС, докато 47 на сто са на обратното мнение.

Няма обаче консенсус по въпроса кой трябва да е въпросният кандидат.

Немският канцлер Ангела Меркел и бившият британски премиер Тони Блеър са единствените двама политици, които получават достатъчно подкрепа в страни, които не са техните. Във Франция например 18 на сто от хората подкрепят Меркел, а 12 на сто - Блеър.

30 на сто от испанците пък искат постът да бъде зает от бившия испански премиер Фелипе Гонзалес.

Жан-Клод Юнкер получава най-много гласове в Германия - 7 на сто, но в останалите страни, включени в анкетата, го подкрепят едва малко над 1 на сто. За Расмусен пък са гласували не повече от 2 на сто във всяка от страните.

През октомври миналата година европейските лидери се споразумяха за създаването на поста президент на Европейския съюз, който да представлява Европа пред света по въпроси като промените в климата, двустранните отношения и развитието. Постът ще бъде с мандат от 30 месеца, който може да бъде удължен до пет години. Длъжността трябва да замени действащата в момента тромава система, при която страните от ЕС председателстват общността на ротационен принцип за шест месеца. Очаква се новият пост да влезе в сила от януари 2009.

Анкетата на FT показва също, че независимостта на Косово среща високо ниво на подкрепа. От друга страна, става ясно, че европейците са силно разединени по въпроса дали трябва да се осигури финансова помощ на Балканите, за да се помогне за стабилност в региона. Испания е единствената страна, голямото мнозинство от чиито граждани подкрепят идеята. В Германия 54 на сто се противопоставят, а във Великобритания близо 60 на сто са против или не са сигурни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още