IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови рекорди за петрола и златото

Сривът на американския долар от началото на седмицата доведе до ново поскъпване на стратегическите суровини като средство за запазване на стойността

09:29 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови рекорди за петрола и златото
Цените на две от основните стратегически суровини – петролът и златото, регистрираха нови рекорди, след като доларът се смъкна до ново историческо дъно спрямо еврото, което накара продавачите да търсят компенсация за понижените си печалби чрез по-високи цени в доларово изражение.

Силният спад в курса на американската валута дойде заради извънредното понижение на сконтовия процент, по който банките в САЩ получават заеми от Федералния резерв. На валутната търговия се отрази и новината за изкупуването на закъсалата инвестиционна банка Bear Stearns от JP Morgan по цена от едва 2 долара за акция, след като в петък книжата на институцията приключиха сесията при нива от около 30 долара за брой.

Седмицата започна с ръст в цената на американския лек суров петрол с доставка през април с 0,85 на сто до 111,15 долара за барел, като в рамките на азиатската сесия беше постигната най-високата цена в историята до този момент от 111,42 долара за барел. Добиващият все по-голяма популярност контракт с доставка през май поскъпна с 87 цента до 109,72 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк.

На платформата на лондонската борса търговията с петрола от сорта Брент започна с ръст на котировките от 0,8 на сто до 107,04 долара за барел. В петък в Лондон изтече срокът за сключване на договори с доставка през април, като беше регистриран исторически рекорд от 107,55 долара за барел.

Негативните новини, които доведоха до силния спад в курса на американската валута, се отразиха и на търговията със злато. Благородният метал с незабавна доставка регистрира силно повишение до нов рекорд от 1 032 долара за тройунция, след което отстъпи минимално и към момента в азиатската сесия се търгува по 1 024,66 долара за тройунция.

Цената на среброто също напредва, нараствайки с 3,03 на сто (0,625 долара) спрямо цената от петък и вече достига 21,28 долара за тройунция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още