IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия и Украйна се споразумяха за цената на газа

Нафтогаз ще плаща за доставения от Газпром природен газ за периода от март до края на годината само по 179,5 долара за 1000 куб. м

12:26 | 13.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Русия и Украйна се споразумяха за цената на газа
Украинската Нафтогаз ще плаща за доставения от Газпром средноазиатски природен газ за периода от март до края на годината само по 179,5 долара за 1000 куб. м, съобщава Итар-Тасс.
 
Заплащането на руския газ за първите два месеца на годината обаче ще стане при цена от 315 долара за 1000 куб. м (каквато е приблизително средната цена за Европа), като се допуска изплащането на сумата да стане и чрез връщане на съответните количества газ.
 
Всичко това се предвижда в подписаното днес споразумение между ръководителите на Газпром Алексей Милер и на Нафтогаз Олег Дубин. Освен това двете страни, по думите на премиера на Украйна Юлия Тимошенко, са се споразумели да не се създават нови посреднически структури при покупко-продажбата на газ, както първоначално се предвиждаше.
 
В началото на февруари между Газпром и Украйна имаше спорове относно закъснелите плащания от страна на Нафтогаз за доставен газ в размер на общо 1,5 млрд. долара, при което Газпром заплаши, че ще спре доставките за Украйна. До разрешаване на спора се стигна след намесата на президентите на двете страни.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още