IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разногласия относно млечните квоти в ЕС

През последната година цената на млякото в ЕС се повиши средно с 8,1%

13:57 | 12.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Разногласия относно млечните квоти в ЕС

Европейските страни се разделиха на лагери относно възможността за увеличаване на млечните квоти в Общността, планирано с цел да се отговори на засиленото търсене, предава АФП. Няколко дни преди събранието на земеделските министри, на което ще бъде взето решение по въпроса, разногласията стават все по-силни.

Проведена през тази седмица в Брюксел среща между представителите на членките не успя да намали различието в мненията за това дали предложеното увеличаване на квотите с 2% е разумно, или не.

През последната година цената на млякото в ЕС се повиши средно с 8,1%, припомня АФП.

Няколко държави, сред които и Германия (един от най-големите млечни производители в Европа), Австрия и Португалия, се очаква да гласуват против мярката, представляваща исторически обрат в политиката на ЕС през последните години за ограничаване на производството с цел избягване на излишъци.

Тези страни не са съгласни с процента на увеличение, тъй като според тях цените на млякото в момента не са като през есента, когато Европейската комисия за пръв път повдигна въпроса за увеличаването на квотите. Те се опасяват, че евентуален излишък ще доведе до засилен спад на цените.

Според Германия подобно решение е преждевременно, при положение че в ЕС едва сега започват дискусиите за постепенно премахване на млечните квоти до 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още