IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Румъния за февруари на най-високо ниво от две години

Анализатори очакват инфлацията да се усили още и да достигне близо 8,5 на сто през май заради прегряващата икономика и растящите заплати

11:48 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Румъния за февруари на най-високо ниво от две години

Инфлацията в Румъния през февруари достигна на-високо ниво от две години насам, увеличавайки възможността за ново увеличение на лихвите в страната, съобщи Bloomberg.

Инфлацията достигна 8 на сто спрямо 7,3 на сто през януари, съобщиха от Националния статистически институт в Букурещ. Това съвпада със средните очаквания на анализатори, анкетирани от Bloomberg. На месечна база потребителските цени са нараснали с 0,7 на сто спрямо ръст от 0,9 на сто през януари.

Анализатори очакват инфлацията да се усили още и да достигне близо 8,5 на сто през май заради прегряващата икономика и растящите заплати.

Централната банка на страната, която увеличи основния лихвен процент с един процентен пункт до 9 на сто миналия месец, се опасява, че нивото на инфлация може да остане високо през първото полугодие заради евтината лея, силното увеличение на заплатите, бума на потребителските кредити и разходите на правителството.

Почти сигурно е, че на следващата среща на банката лихвите ще бъдат увеличени с половин процентен пункт, смята Йонут Думитру, ръководител на отдела за проучвания към Raiffeisen Bank в Румъния.

След публикуването на данните финансовият министър Варужан Восганян заяви, че се очаква ръстът на потребителските цени да се забави през следващите месеци и да достигне най-ниското си ниво за годината през септември. По думите му през септември дори може да се отчете дефлация на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 11.03.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още