IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

$70 млрд. приходи от телекомуникации и интернет в Персийския залив до 2015

С най-голям потенциал са Саудитска Арабия, където пазарът е в процес на либерализация, и Ирак, който изгражда една от най-добрите комуникационни мрежи в региона

12:45 | 10.03.08 г.
$70 млрд. приходи от телекомуникации и интернет в Персийския залив до 2015
Пазарът на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в Персийския залив е сред най-бързо растящите в света, като очакванията са телекомуникациите и широколентовият (broadband) интернет в Близкия изток да генерират годишни приходи от продажби в размер на 70 млрд. долара до 2015 г., твърдят организаторите на изложението за телекомуникации MECOM 2008, цитирани от Menareport.

През следващото десетилетие страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Gulf Cooperation Council, GCC) планират да похарчат приблизително 25% от фондовете си за развитие на инфраструктурата за разширяване на ИКТ“, казва Тревор Пънт, директор изложения в IIR Middle East, организатори на MECOM.

Най-голям потенциал за ръст на ИКТ в региона се открива в Саудитска Арабия, където пазарът е в процес на либерализация, и в Ирак, който изгражда една от най-добрите комуникационни мрежи в региона.

Като цяло, разходите за информационни технологии в Близкия изток и Африка се очаква да преминат 40 млрд. долара през 2008 г., като страните от GCC ще формират близо 23% от общия обем“, сочат данни на анализаторската компания IDC.

ИКТ секторът, заедно с финансовите услуги, петролната индустрия и публичния сектор, формират основната част от разходите за информационни технологии“, коментира Пънт.

Големи очаквания за ръст на ИКТ пазара са насочени към Саудитска Арабия. По данни на регулаторния орган на телекомите в кралството броят на потребителите на мобилни телефони е нараснал от едва 2,5 млн. преди пет години до 20 млн. днес. През следващите пет години се очаква нивото на проникване сред населението да се изравни с това в ОАЕ и Катар и да надхвърли 100%.
 
Към момента доминиращият мобилен оператор в страната е STC, който твърди, че държи 45% от пазара. Mobily е втори с дял до 38% и най-вероятно трети е Zain с дял между 18% и 20%. Издадени лицензи имат и две компании за пренос на данни - Bayanat Al Oula и Integrated Telecoms, с което пазарът се подготвя за WiMax и други безжични технологии.

Броят интернет потребители в Саудитска Арабия достигна 4,7 млн. през 2007 г. Но, за разлика от мобилните телефони, проникването на широколентов достъп сред населението остава ниско – под 2%. Въвеждането на WiMax и високоскоростни услуги се очаква да промени това“, добавя Пънт.

Същевременно Ирак готви изненади в развитието на ИКТ инфраструктурата. До средата на 2009 г. страната ще има една от най-добрите мрежови инфраструктури в Близкия изток, смята Боб Фоноу, старши консултант към Министерството на комуникациите на Ирак от посолството на САЩ в Багдад.

Над 1 млрд. долара от щатски и иракски фондове за възстановяване на страната и приблизително 6 млрд. долара частни инвестиции в сектора водят до напреднала информационна и комуникационна инфраструктура“, пише той в доклад за програмата за развитие на страната.

Младите хора в Ирак вече са част от глобалното интернет общество с до 3 млн. абонати и блогъри на WiFi и WiMax мрежи, свързани със силна сателитна система за комуникации“, заявява Фоноу.

Освен това пазарът на мобилни телефони в Ирак нараства с феноменално бързи темпове, като се очаква общият брой на абонатите да надхвърли 27 млн. до 2011 г. и степента на проникване сред населението да достигне 89%, сочат данни на Arab Advisors Group.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още