IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г7 с изцяло нов състав до 2050 г.

В списъка на най-бързо растящите икономики до 2050 г. начело е Виетнам

10:42 | 10.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Г7 с изцяло нов състав до 2050 г.

Глобални промени в световната икономика ще доведат до смяна на състава на Г7 до 2050 г., се казва в доклад на PriceWaterhouseCoopers.

Центърът на икономическата гравитация вече се измества към Китай, Индия и други големи развиващи се икономики и този процес ще продължи още дълго, се казва в проучването. Китайската икономика ще надмине най-голямата световна икономика – щатската, около 2025 г. и ще продължи да расте до близо 130 на сто размера на САЩ до 2050, се прогнозира в доклада.

Индия ще нарасне за периода до почти 90 на сто от размера на щатската икономика, смятат още от PwC. Бразилия ще надмине Япония до 2050 г., измествайки я от четвъртото място по големина в света в момента, а Русия, Мексико и Индонезия имат потенциала да станат по-големи икономики от Германия или Великобритания до средата на века.

Според доклада дългосрочните перспективи на Китай, Индия, Бразилия, Мексико, Русия, Индонезия и Турция (т.нар. Е7 – emerging economies) все още са положителни, но други 13 развиващи се икономики също имат потенциал да нараснат значително по-бързо от развитите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това са Виетнам, Нигерия, Филипините, Египет, Бангладеш, Пакистан, Малайзия, Тайланд, Иран, Аржентина, Южна Африка, Саудитска Арабия и Полша.

До 2050 г. икономиките от E7 ще бъдат с около 50% по-големи от сегашния размер на страните от Г7 (САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада).

В списъка на най-бързо растящите икономики до 2050 г. начело е Виетнам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още