IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва в началото на новата седмица

Цената тръгна нагоре заради новото поевтиняване на американската валута, бензинът в САЩ е на рекордна цена

08:37 | 10.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпва в началото на новата седмица

Цената на суровия петрол започна седмицата с повишение, движейки се в близост до рекордните си нива от петък, когато беше постигнат нов исторически връх от 106,54 долара за барел. В края на последната борсова сесия за миналата седмица обаче котировките отстъпиха заради разочароващите данни за състоянието на пазара на труда в САЩ и търговията приключи при 105,15 долара за барел.

От началото на търговията тази седмица петролните фючърси с доставка през април поскъпват с 12 цента до 105,27 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. Основната причина за повишаването на цената въпреки мрачните прогнози за развитието на американската икономика през следващите месеци е новият спад в курса на американския долар, който принуждава износителите на петрол да искат по-големи цени с цел компенсиране на валутните разлики.

На борсата в Лондон в петък фючърсите на Брента поевтиняха с 23 цента до цена на затваряне 102,38 долара за барел. В рамките на търговската сесия беше постигнат пореден исторически връх за Брента при 103,98 долара за барел. В електронната търговия на лондонската борса към момента черното злато поскъпва с 8 цента до 102,46 долара за барел.

Рекордните цени на петрола от изминалите дни доведоха след себе си и рекорд в цената на бензина в САЩ. Средната му продажна цена на американските бензиностанции е достигнала 3,20 долара през последната седмица, което е със 7 на сто повече спрямо цената две седмици по-рано, предава Bloomberg. Според анализатори това може да доведе до спад на потреблението и да повлияе по посока поевтиняване на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още