IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на Унгария на 12-годишен минимум, Чехия с рекорден растеж за 2007

Износът на Унгария, както и потребителското търсене намаляват

11:56 | 07.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът на Унгария на 12-годишен минимум, Чехия с рекорден растеж за 2007

Ръстът на унгарската икономика, който е най-слабият в ЕС, се забави още повече през четвъртото тримесечие, след като износът намаля, а мерките за уравновесяване на бюджетния дефицит понижиха потребителското търсене, съобщи Bloomberg.

На годишна база икономиката на страната е нараснала с 0,8 на сто, най-нисък темп на растеж от второто тримесечие 1996 г., при ръст от 0,9 на сто за третото тримесечие, показват данни на статистическия офис в Будапеща.

Растежът на страната започна да се забавя от последното тримесечие на 2006, когато премиерът Ференц Дюрчани съкрати държавните работни места, увеличи данъците и намали субсидиите с цел да понижи дефицита. Износът на страната се е забавил през четвъртото тримесечие, тъй като търсенето на унгарски стоки в ЕС е намаляло.

В същото време стана ясно, че чешката икономика е нараснала през четвъртото тримесечие с най-бърз темп от близо две години благодарение на нарасналото търсене на услуги в сферата на здравеопазването и по-големите публични разходи за ремонт на пътища.

БВП на страната е нараснал с 6,6 на сто спрямо предварителни очаквания за 6,9 на сто и ръст от 6,3 на сто за третото тримесечие. За цялата 2007 г. икономиката на Чехия е отбелязала рекорден растеж от 6,5 на сто.

Правителството увеличи непреките данъци и наложи такси, за да спре свръхупотребата на услугите на общественото здравеопазване. Това доведе до по-високи разходи за продукти като лекарства в края на 2007 г., което надделя над растящата инфлация.

Очаква се тази година ръстът на чешката икономика да бъде между 4 и 5 на сто. От централната банка на страната прогнозират ръст на БВП от 4,1 на сто за 2008 и инфлация от 6,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още