IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строежът на газопровода Набуко ще започне през 2010 година

Пускането на тръбопровода в експлоатация е съгласувано с проекта Шах Дениз за разработка на едноименното газокондензатно находище

10:53 | 06.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Строежът на газопровода Набуко ще започне през 2010 година
Строежът на газопровода Набуко за пренос на газ от каспийския регион до Европа ще започне през 2010 година, съобщи генералният директор на проекта Райнхард Мичек, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Пускането на тръбопровода в експлоатация е съгласувано с проекта Шах Дениз за разработка на едноименното газокондензатно находище в азербайджанската част на Каспийско море, добави Мичек. За съединяването на двата проекта е избрана 2013 година, когато ще започне подаването на газ през Набуко и когато ще започне вторият стадий от разработката на Шах Дениз.

По време на еднодневното си посещение в Баку миналата сряда Мичек е подписал няколко споразумения с компании, занимаващи се с добив и износ на газ. Той обаче не е разкрил техните имена, нито подробности за съдържанието на документите. Мичек е провел и сериозни преговори с държавната петролна компания на Азербайджан.

Според Мичек в проекта Набуко ще участва и Туркменистан. Той не изключи възможността по бъдещия газопровод да бъде пренасян газ и от Египет, Ирак, Иран и други страни.

Европейският съюз подкрепя проекта Набуко, който е на стойност между 5 и 7 млрд. евро. Планира се по него да се пренася газ от Централна Азия и Азербайджан до Европа през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.

Шах Дениз е едно от най-големите газокондензатни находища в света. Запасите му се оценяват на 1,2 трлн. куб. метра. В рамките на проекта Шах Дениз газ от това находище вече се доставя за Грузия, Турция и Гърция, а през 2011 година ще започне износ на газ и за Апенинския полуостров. За целта вече е подписан меморандум между Азербайджан и Италия за доставка на 8 млрд. куб. метра газ годишно.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още