IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът и златото с нови рекорди

Слабостта на американската валута и изненадващият спад на петролните запаси в САЩ доведоха до ново поскъпване на суровините

09:28 | 06.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът и златото с нови рекорди
Петролът и златото достигнаха нови рекордни нива през последното денонощие, след като американската валута се срина до 1,53 EUR/USD. Така вчерашното понижение в цените на суровините в резултат на очакванията за намалено търсене, в случай че САЩ изпадне в рецесия, беше заличено.

Върху цената на петрола силно влияние оказаха няколко събития. Най-важното се свързва с изненадващия спад на петролните запаси на САЩ с 3,06 млн. барела до 305,3 млн. барела през последната седмица. Очакванията на анализаторите бяха за пореден ръст на запасите, като прогнозите бяха за увеличение с 2,4 млн. барела. Върху цената на черното злато повлия и вчерашното решение на Организацията на страните износителки на петрол да запазят производството на суровината непроменено въпреки призивите за увеличаване на доставките заради високите цени.

На борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през април достигнаха нов рекорд, поскъпвайки с цели 5 долара до 104,52 долара за барел. Повишението е най-големият дневен ръст от 30 януари 2007 година досега, а цената на затваряне е рекордна в досегашната история на борсовата търговия. По време на електронната търговия черното злато леко поевтиня и към момента цената му в азиатската търговия е с 19 цента по-ниска - 104,33 долара за барел.

Брентът също постави рекорд, поскъпвайки до 102,29 долара за барел в рамките на вчерашната сесия в Лондон. В крайна сметка търговията приключи с повишение на цената с 4,12 долара (4,2 на сто) до 101,64 долара за барел. На електронната платформа на борсата цената се понижи леко и към момента е 101,44 долара.

Освен петрола, рекорд постави и златото. След като вчера цената на благородния метал се понижи до 959,99 долара за тройунция с незабвавна доставка, в рамките на няколко часа златото напредна с над 30 долара, за да постави нов рекорд при 991,47 долара за тройунция. Основен двигател на търговията с метала е новото рекордно поевтиняване на долара, което принуждава мнозина да се насочат към алтернативни инвестиции.

Златото с доставка през април към момента се търгува по цена 989,30 долара за тройунция, след като вчера беше достигнато ниво от 995,20 долара за тройунция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 31.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още