IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирак разреши на чужди компании да разработват петролни находища

През декември Royal Dutch Shell PLC, BP PLC, ExxonMobil Corp. и Chevron Corp. предложиха техническа и финансова помощ за пет находища

14:48 | 05.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ирак разреши на чужди компании да разработват петролни находища

Правителството на Ирак разреши на Министерството на петрола да подписва споразумения с международни компании от сектора с цел да се увеличи добива на петрол на страната, съобщи АР, позовавайки се на официални източници.

Чрез сделките за срок от две години, известни като споразумения за техническа подкрепа, трябва да бъдат разработени пет находища, от които ще се добиват общо 500 хил. барела дневно. В момента дневният добив на страната е 2,4 млн. барела петрол.

През декември Royal Dutch Shell PLC, BP PLC, ExxonMobil Corp. и Chevron Corp. предложиха техническа и финансова помощ за петте находища. През януари представители на компаниите са се срещнали с иракски ръководители, а трети кръг от разговори ще се проведе по-късно този месец.

Ирак възнамерява да плати на компаниите с петрол вместо в брой, е заявил министърът на петрола на страната Хюсеин ал-Шахристани във Виена, цитиран от Dow Jones Newswires.

Дневният износ на Ирак през януари е бил средно 1,92 млн. барела, а през декември – 1,81 млн. барела.

Досега в страната бяха в сила закони за природните ресурси от времето на Саддам Хюсеин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още