IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията е тема номер едно на Конгреса на комунистическата партия в Китай

Премиерът Уен Дзиабао постави борбата с проблема сред основните задачи през настоящата година

11:09 | 05.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията е тема номер едно на Конгреса на комунистическата партия в Китай

Преодоляването на рекордната инфлация е една от най-важните задачи за 2008 година пред китайските власти, стана ясно от речта, с която премиерът на страната Уън Дзябао откри годишния конгрес на Китайската комунистическа партия, предава ВВС.

През януари инфлацията в Китай достигна рекордните за последното десетилетие 7,1 на сто, като основните притеснения на управляващите са свързани с високите цени на хранителните стоки, които биха могли да доведат до недоволство и социално напрежение. Именно някои основни хранителни продукти като свинското месо и яйцата поскъпнаха най-силно през последната година, като в по-голямата си част ръста на цените се дължи на проблеми с доставките.

Това е причината Дзябао да се спре на проблема, като според него индексът на потребителските цени през годината трябва да бъде около 4,8 на сто. За целта държавата щяла да увеличи производството на базови основни хранителни продукти като зърнени култури и олио.

Контролирането на инфлацията ще стане и посредством налагането на нови ограничения на паричното предлагане, което е сигнал, че Централната банка подготвя нови увеличения на лихвите. Към момента лихвата по депозитите, определена от институцията е 4,14 на сто, а лихвеният процент по кредитите е 7,47 на сто. Минималните задължителни резерви, които трябва да бъдат поддържани от търговските банки са в размер на 15 на сто.

Според премиера, икономическият ръст на Китай за настоящата година ще се забави до около 8 на сто, което е значително под измерения за 2007 година ръст от 11,4 на сто. Като основна причина за това Дзябао посочва желанието на правителството страната да се развива по-балансирано с оглед недопускането на прегряване на икономиката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още