IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата Газпром-Украйна се задълбочава

Вчера руската компания за втори път тази седмица понижи доставките на газ, като заплаши, че ще последват нови редукции

10:04 | 05.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата Газпром-Украйна се задълбочава

Украинският президент Виктор Юшченко е поискал от премиера Юлия Тимошенко „незабавно да продължи газовите преговори с Русия“. Това се посочва в публикувано на официалния сайт на президента писмо до премиера, предаде днес ИТАР-ТАСС.

Юшченко констатира, че „от днес руската страна значително е ограничила постъпването на газ в Украйна. Няма никакви споразумения за осигуряване на газовия баланс за 2008 г. и съответната договорна база. Равнището на газовите разчети е критично ниско. В същото време Газпром не се разплаща за услугите за транзит на газ за Европа“, подчертава Юшченко.

Вчера руската газова компания за втори път тази седмица ограничи доставките на синьо гориво за страната, като те вече са наполовина по-ниски. Първото понижение беше с 25 на сто (а според Украйна с 35 на сто), като то бе направено в понеделник, а Газпром обвини Киев, че не желае да поднови преговорите за разрешаване на кризата, свързана с неизплатени газови задължения, както и че пречи на проверките на газопровода на украинска територия.

Според Украйна пък Русия не плаща за транзита на газ през украинска територия, като представители на страната не се явиха вчера в Москва за възобновяване на разговорите по проблема.

В писмото си украинският президент обръща внимание, че тази ситуация извиква силно безпокойство у Европейската комисия и настоява за „незабавно продължаване на преговорите“.

Говорителят на Газпром Сергей Куприянов обаче увери, че „европейските потребители получават газ в пълен обем“.

Според Куприянов към 20:00 ч. московско време вчера „преговорите с Украйна за газовите доставки не само не са показали някакво раздвижване от мъртвата точка, но и не са били възобновени“.

Ако украинската страна не се върне на масата за преговори, не изключвам възможността да бъде взето решение за ново съкращение на доставките“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още