IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неочакван ръст на БВП на Румъния за четвъртото тримесечие

Увеличението се дължи на силното вътрешно търсене

16:22 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Неочакван ръст на БВП на Румъния за четвъртото тримесечие

Икономическият растеж на Румъния е отбелязал неочаквано засилване през четвъртото тримесечие, като по този начин се увеличават очакванията за по-нататъшни повишения на лихвите, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 6,6 на сто на годишна база през тримесечието, което е най-силен растеж от последното тримесечие на 2006. За третото тримесечие е бил отбелязан ръст на БВП от 5,7 на сто, по данни на Националния статистически институт в Букурещ.

Влизането на страната в ЕС от 1 януари миналата година доведе до увеличение на чуждестранните инвестиции, което пък, от своя страна, предизвика увеличение на заплатите, кредитите и потреблението. В резултат на това инфлацията достигна 7,3 на сто през януари тази година спрямо 6,6 на сто за предходния месец. Цените на производител през януари са усилили ръста си за пети пореден месец до 13 на сто на годишна база.

Начинът на растеж на румънската икономика стана много опасен за стабилността на цените“, коментира Бартош Павловски от TD Securities в Лондон. „За ограничаване на инфлацията ще е необходим продължителен монетарен контрол“.

Павловски прогнозира, че централната банка на страната ще увеличи основния лихвен процент до 10 на сто през първото полугодие на тази година. В началото на февруари банката повиши основната лихва на 9 на сто от 8 на сто, което беше трето поредно увеличение. От финансовата институция мотивираха решението си с инфлационния натиск, който се усилва от постоянно растящото търсене вследствие на силното увеличение на заплатите и на кредитите за частния сектор.

Следващата среща на банката е на 26 март.

Задлъжнялостта на частния сектор е нараснала с 60 на сто към декември на годишна база, а месечната заплата – с 30 на сто. Продажбите на дребно през последния месец на годината са се увеличили с 20 на сто спрямо предходната година.

За цялата година икономическият ръст се е забавил до 6 на сто в съответствие с прогнозите на правителството от 7,7 на сто през 2006. В интервю от 6 декември обаче премиерът Калин Търичану заяви, че ако не беше сушата, ръстът за 2007 щеше да бъде 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още