IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Porsche купува контролен пакет във Volkswagen

Компанията подготвя създаването на огромен автомобилен концерн, в който ще попадне и шведската Scania

10:38 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Porsche купува контролен пакет във Volkswagen
Бордът на директорите на производителя на луксозни спортни автомобили Porsche е взел решение за придобиване на контролен пакет в немския производител Volkswagen, предава ВВС.

Сделката, чиято цена ще бъде около 10 млрд. евро, ще доведе до увеличаване на дела на Porsche до над 50 на сто. Към момента компанията притежава 31 на сто от акциите на немския автомобилен концерн.

Към момента VW произвежда около една трета от необходимите на Porsche части, което обуславя необходимостта от по-добър контрол. Сделката ще бъде проверена от регулаторните органи в ЕС, като решението дали тя може да бъде осъществена ще бъде обявено в рамките на няколко месеца.

Вчера стана ясно, че в отделна сделка Volkswagen възнамерява да придобие контролен пакет от шведския производител на камиони Scania. Инвестицията на немската компания ще бъде в размер на 4,4 млрд. евро и ще позволи на Porsche да създаде огромен автомобилен концерн под свое управление.

Въпреки плановете за експанзия, до този момент от Porsche отричат слуховете за бъдещо сливане с Volkswagen. Според Уенделин Уидкинг, изпълнителен директор на компанията, целта на Porsche e да бъде създаден най-силният и иновативен автомобилен съюз в света, който да може да действа в условията на нарасналата международна конкурентоспособност в отрасъла, добавя ВВС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още