IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Като председател на ЕС Франция ще се бори с укриването на данъци

Сред страните, смятани за данъчен рай, които не оказват съдействие при разследвания, са Лихтенщайн, Монако и Андора

10:25 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Като председател на ЕС Франция ще се бори с укриването на данъци

Френското правителство смята да използва председателството си на Европейския съюз (ЕС) през второто полугодие на тази година, за да наложи строг контрол на страните, определяни като данъчен рай, съобщи Bloomberg.

Германия ще подкрепи усилията на Франция за справяне с този проблем с цел постигане на хармонизирано данъчно законодателство, заяви немският канцлер Ангела Меркел след среща с френския президент Никола Саркози.

Германия настоява за по-строги правила, които да принудят страните, смятани за данъчен рай, които не са членки на ЕС, да си сътрудничат по-тясно със страните членки. В момента Германия води разследване във връзка със скандал с укриване на данъци чрез фондове в Лихтенщайн.

Немският финансов министър Пеер Щайнбрюк ще съобщи днес подробности относно опитите си да бъдат предприети стъпки за борба с укриването на данъци в Европа. Щайнбрюк, който ще говори на среща на финансовите министри на ЕС по-късно днес, настоява за въвеждане на данъчните правила, съставени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Лихтенщайн, Монако и Андора са в списъка на ОИСР на страните данъчен рай, които не оказват съдействие. Щайнбрюк е намекнал и за необходимост от по-строги данъчни правила по отношение на страните членки на ЕС Люксембург и Австрия.

Люксембург не е данъчен рай в по-строг смисъл, но знаем, че страната трудно дава известна информация“, коментира Щайнбрюк. „Това важи и за Австрия“.

Германия иска страните с правила за пазене на строга банкова тайна да бъдат задължени да разкриват информация относно самоличността на собственици на сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още