IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов брокерски скандал – този път с пшеница

Неоторизирани сделки са донесли загуба от 141 млн. на един от най-големите брокери за търговия със суровини

10:32 | 03.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов брокерски скандал – този път с пшеница
Брокер на MF Global, който е извършвал неоторизирани сделки с пшеница е довел до загуба в размер на 141,5 млн. долара, съобщава от компанията. В официално съобщение, цитирано от FT се казва, че 40-годишният брокер Евън Дули е бил уволнен от офиса в Мемфис. По думите на Кевин Дейвис, изпълнителен директор на MF Global, всички в компанията са изненадани и силно разочаровани.
 
Според първоначалната информация от компанията грешка в една от компютърните системи е позволила на брокера да отвори значителни позиции на своя сметка, като по този начин значително е бил надхвърлен разрешеният за търговия лимит. След това обаче Дейвис бяснил, че част от системите за контрол са били умишлено премахнати, тъй като се създавали проблеми, когато много клиенти въвеждали оферти едновременно и така търговията се забавяла зачително.
 
Загубата е била отчетена миналата сряда, когато волатилността при търговията с пшеница в САЩ беше безпрецедентна. В началото на сесията суровината отстъпи с 11 на сто, след което само в рамките на три минути се изстреля с 20 на сто до рекордната цена от 13,345 долара за бушел.
 
Новината за загубите доведе до спад в ценаана акциите на MF Global в края а миналата седмицата. Те се сринаха с 27,7 на сто до 21,19 долара за акция на нюйоркската фондова борса в петък.
 
Неоторизираните сделки на Дули са довели до най-голямата подобна загуба при търговия със селскостопански продукти, смятат от FT. Въпреки това, щеите са нищожни в сравнение със загубите от близо 5 млрд. евро, която донесе на френската банка Societe Generale брокерът Жером Кервиел.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още