IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола остава близо до рекорда преди срещата на ОПЕК

Очакванията са организацията да запази добива непроменен, пазарите се надяват на увеличени доставки заради високите цени

09:50 | 03.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола остава близо до рекорда преди срещата на ОПЕК

Суровият петрол започна седмицата без резки колебания в цената, задържайки се на нива около 102 долара за барел. Към момента погледите на трейдърите са насочени към предстоящата в сряда среща на държавите от Организацията на страните износителки на петрол, която ще се проведе във Виена. До момента индикациите от участниците в срещата са, че увеличение на доставките няма да има, въпреки че цената на черното злато трайно премина над 100 долара за барел.

Анализаторите прогнозират, че от ОПЕК няма да предприемат увеличаване на доставките, тъй като високите цени на петрола не идват заради недостиг на суровината, а са преди всичко резултат на слабия долар. По думите на Боб Такай, ръководител на дирекцията за търговия с деривативни инструменти в Sumitomo Corp. производството няма да бъде увеличено, тъй като от ОПЕК не се интересуват от абсолютната цена на черното злато, а от неговото търсене и предлагане, предава Bloomberg.

На електронната платформа на борсата в Ню Йорк търговията започна с повишение на цената на петрола с 11 цента до 101,95 долара за барел. В петък контрактите с доставйа през април поевтиняха със 75 цента (0,7 на сто) до цена на затваряне 101,84 долара за барел, след као ден по-рано беше регистриран нов рекорд при 103,05 долара.

През последната седмица петролът е поскъпнал с 3,1 на сто, докато в рамките на една година на борсата в Ню Йорк цената се е повишила с 69 на сто.

Брентът също започна новата седмица с по-високи цени, добавяйки 16 цента до 100,26 долара за барел. Априлските фючърси поевтиняха с 80 цента в петък и търговията приключи при 100,10 долара за барел. В четвъртък петролът от сорта Брент постави пореден рекорд, достигайки цена от 101,27 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още