IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси с четвърти пореден месечен спад

Негативната серия е най-дълга за последните 6 години, с най-големи загуби са компаниите от финансовия сектор

10:10 | 01.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американските индекси с четвърти пореден месечен спад

Борсовата търговия в САЩ завърши със силен спад за водещите индекси. Причината за негативните настроения в последния ден на февруари беше ниската стойност на публикуваните вчера данни за чикагския индекс на бизнес активността в страната, който пада до най-ниското си ниво от 2001 година насам. На пазарите повлия и прогнозата на швейцарската банка UBS, според която загубите от кредитната криза могат да достигнат 600 млрд. долара.

Широкият индекс S&P 500 падна с 2,7 на сто (37,05 пункта) до 1 330,63 пункта по време на вчерашната сесия, регистирайки най-голямо понижение от 5 февруари насам. Общо за февруари показателят се смъкна с 3,5 на сто, бележейки четвърто поредно месечно понижение, което е най-дългата негативна серия за индекса от 2002 година насам.

През февруари американският пазар, измерен чрез широкия индекс S&P 500, е отбелязал най-голям спад от десетте най-големи пазара в света. На второ място е застанал японският, като индексът Topix се е смъкнал с 1,6 на сто.

С най-лошо представяне от индекса са компаниите от финансовия сектор, които понижиха пазарната си капитализация с 4 на сто само вчера, а месечната им загуба възлиза на 11 на сто, съобщава Bloomberg. Te пострадаха заради неизвестността около бъдещето на големите облигационни застрахователи и слабите резултати на банките, които според мнозина са изправени пред нови отписвания на активи заради ипотечната криза.

Подобно е положението и с другия основен индекс в САЩ - Dow Jones Industrial Average, който изгуби 2,5 на сто (315,79 пункта) до 12 266,39 пункта вчера. Месечната загуба на индекса за месеца възлиза на 3,1 на сто и също е четвърта поредна.

Последната сесия за месеца е била най-активна след тази от 1 февруари. Общият изтъргуван обем вчера възлиза на 1,76 млрд. акции, показва статистиката на нюйоркската борса. За последните три месеца средният обем в търговията е възлизал на 1,59 млрд. акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още