IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Renault купува 25 на сто от руската АвтоВАЗ за 1,17 млрд. долара

Рекордната сделка за руската автомобилна индустрия изправя Renault пред предизвикателството да възстанови завода на Лада

16:54 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Renault купува 25 на сто от руската АвтоВАЗ за 1,17 млрд. долара

Френският производител на автомобили Renault се е съгласил да плати до 1,17 млрд. долара за една четвърт от капитала на руската компания АвтоВАЗ с цел да „съживи“ марката Лада и да получи достъп до руския пазар, съобщи Ройтерс.

Рекордната сделка за руската автомобилна индустрия изправя Renault пред предизвикателството да възстанови завода на Лада на брега на Волга. Това ще бъде и една от най-големите френски инвестиции в Русия.

Продажбите на АвтоВАЗ падат, тъй като богатите руснаци, които стават все повече, се ориентират към чуждестранни марки коли. Тъкмо тази покупателна способност обаче превърна страната в приоритетен обект на интерес от страна на автомобилни производители.

Според анализатори и наблюдатели на сектора Русия може да се превърне в най-големият пазар в Европа за автомобилната индустрия до няколко години благодарение на растящите доходи и оттам – на голямото търсене на модерни превозни средства.

Renault планира почти да удвои производството на коли на АвтоВАЗ до 1,5 млн. броя до 2014 г., като в това число се включват моделите Лада и Рено.

Френската компания ще плати 1 млрд. долара в брой за дела от 25 на сто и до 166 млн. долара допълнително на база печалбата на АвтоВАЗ за финансовата 2008-2009.

Почти всички големи производители на автомобили отвориха или смятат да отворят нови заводи в страната.

През последните няколко години АвтоВАЗ е под контрола на руското правителство като част от държавната политика да консолидира важни активи. Компанията се управлява съвместно от руската държавна компания за търговия с оръжие Рособоронекспорт и частната инвестиционна банка Тройка Диалог.

Renault ще купи дела от Тройка Диалог, която ще предложи за свободна търговия до 25 на сто от останалия си дял в АвтоВАЗ през есента чрез вторично предлагане, за да увеличи ликвидността на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още