IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания въведе първия етап от точковата система за имигранти

Системата е базирана на правилата за имиграция в Австралия и се подготвя от повече от три години

14:20 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания въведе първия етап от точковата система за имигранти

Първият етап от точковата система за приемане на имигранти във Великобритания влезе в сила днес, а цялостното й въвеждане ще приключи до края на лятото, съобщи ВВС.

Имигрантите ще трябва да докажат, че имат значителни квалификации, за които ще получават точки, като системата ще преценява дали икономиката на страната се нуждае от тях или не.

Специален орган ще съветва по колко точки да се дават за определени квалификации, така че да се отразяват икономическите условия.

Системата е базирана на правилата за имиграция в Австралия и се подготвя от повече от три години. Тя заменя сегашната система с над 80 категории, която според критици е сложна и объркана и не изпълнява целите на правителството.

Първият от петте етапа на внедряване на системата засяга само висококвалифицирани кадри. Като за начало той ще покрива имигрантите, които вече живеят във Великобритания и искат да удължат престоя си (14 000 души за миналата година).

Висококвалифицирани работници могат да кандидатстват за имигриране на Острова без покана за работа. Тази категория включва висши ръководни кадри, предприемачи и учени.

Следващият етап, който ще влезе в сила, се отнася за квалифицирани кадри, които имат оферта за работа, за сезонни работници и за млади хора, на които е разрешено да пребивават в страната за кратко.

Студентите ще бъдат включени в системата от следващата година. Не е определен обаче срок за въвеждане на оценка на нискоквалифицирани работници.

Точковата система не се отнася за работници от новите страни членки на ЕС от Източна Европа, тъй като те имат свобода на придвижване в съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още