IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден рекорд за петрола – 103,50 долара

Слабият долар и опасенията за доставките на суровината са основните двигатели на търговията

09:03 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден рекорд за петрола – 103,50 долара
Цената на суровия петрол отбеляза рекорд за четвърти пореден ден в резултат на отслабващия долар и негативните настроения на фондовите пазари, които доведоха до повишено търсене на суровините като алтернативни инвестиции, позволяващи предпазване от високата инфлация. Американската валута достигна поредно дъно срещу еврото, след като вчера падна до 1,5229 EUR/USD.

За поредното поскъпване на черното злато допринесоха и новините за проблеми в доставките на горива, след като стана ясно, че авария е довела до прекъсване на петролопровод в Еквадор, а един от терминалите за природен газ във Великобритания се е запалил, съобщава Bloomberg.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк петролът с доставка през април поскъпна с 3 на сто до 102,59 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне в историята. В електронната търговия беше регистриран поредният рекорд при 103,05 долара за барел, а към момента в азиатската търговия барел петрол струва 102,68 долара.

Брентът също постави нови рекорди, след като борсовата сесия в Лондон приключи при ниво 100,90 долара за барел, или с 2,7 на сто (2,63 долара) повече от предишната. На електронната платформа на борсата суровината продължи да поскъпва и към момента априлските фючърси се търгуват по 101 долара за барел.

В момента пазарите се влияят основно от движението на американската валута, както и от надеждите, че по време на заседанието си следващата седмица Организацията на страните-износителки на петрол ще вземе решение за увеличаване на доставките. До сега обаче подобни индикации не са направени, тъй като от ОПЕК смятат, че предлаганите количества са достатъчни за задоволяване на текущите нужди.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още