IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Унгария официално се включи в газопровода „Южен поток”

За строителството на частта от газопровода, която ще преминава през унгарска територия, Русия и Унгария създават съвместно предприятие с участие 50 на 50

18:04 | 28.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
И Унгария официално се включи в газопровода „Южен поток”
Унгария днес официално се присъедини към международния проект за строителството на газопровода „Южен поток”, съобщава Итар-Тасс. Подписването на споразумението е станало в Кремъл в присъствието на президентите на Русия и Унгария.

За строителството на частта от газопровода, която ще преминава през унгарска територия, Русия и Унгария създават съвместно предприятие с дялово участие ”50% на 50%”. В Унгария ще бъде построено и подземно газохранилище с вместимост 1 млрд. куб. м.

Окончателното решение за включването на Унгария в „Южен поток” е било постигнато в понеделник при посещението в Будапеща на първия вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев.

По предварителни разчети по унгарския участък на газопровода ще преминават годишно не по-малко от 10 млрд. куб. м газ, строителството му ще струва към 2 млрд. евро, като стремежът е газопроводът да се изплати за 15 години.

Морската част на газопровода, която ще преминава от Русия по дъното на Черно море, ще бъде с дължина 900 км и максимална дълбочина 2000 м. Наземната част ще се състои от две разклонения. Едното ще преминава на югозапад през България, Гърция и ще стига до Италия. За второто разклонение се обсъждаха два варианта: по територията на България, Сърбия, Унгария и Австрия или по територията на България, Сърбия, Хърватска, Словения и Австрия.

България се присъедини през януари към проекта „Южен поток” с подписване на съответното споразумение при посещението в страната на руския президент Владимир Путин. Наскоро Сърбия също подписа официално споразумение с Русия за включване в проекта. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 28.02.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още