IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът падна под 100 долара за барел

Опасенията на Бернанке за забавяне на икономиката и новият ръст на запасите доведоха до прекъсване на поскъпването на черното злато

09:31 | 28.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът падна под 100 долара за барел
Цената на суровия петрол се понижи след вчерашното изявление на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке пред Конгреса, от което станаха ясни опасенията на институцията за развитието на икономиката през следващите месеци. Според Бернанке растежът ще се забави, което доведе до очаквания, че търсенето на петрол в най-голямата икономика ще намалее и това натисна котировките надолу.

За понижаването на цените влияние оказаха и данните за поредното увеличение на петролните запаси на САЩ. За последната седмица те са нараснали с 3,23 млн. барела и са достигнали най-високата си стойност от ноември насам, възлизайки на 308,5 млн. барела. За последните седем седмици запасите на САЩ са се увеличили с 9,1 на сто (общо 25,7 млн. барела), а през последната седмица количеството им е било със 7 на сто над средното за последните пет години.

На борсата в Ню Йорк вчера контрактите с доставка през април поевтиняха с 1,2 на сто (1,24 долара) до 99,64 долара за барел, при положение че в рамките на сесията черното злато достигна нов рекорд при 102,08 долара за барел. В електронната търговия фючърсите губят до момента още 16 цента и в азиатската сесия петролът струва 99,48 долара за барел.

В Лондон петролът от сорта Брент отстъпи 1,2 на сто (1,20 долара) от цената си до 98,27 долара за барел. Априлските контракти поевтиняха с още 9 цента в електронната търговия и към момента се търгуват по 98,18 долара за барел.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още