IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартира мрежа от европейски радиостанции

Програмата на мрежата ще е всекидневна с продължителност между 30 и 60 минути, от България се включват БНР и RFI София

17:53 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира мрежа от европейски радиостанции
От април 2008 г. 16 радиостанции от 13 страни, обединени в консорциум, както и 7 асоциирани радиостанции, ден след ден ще създават съвместно и ще излъчват едновременно програми, посветени на актуални събития и вълнуващи обществото въпроси от Европа на 27-те, съобщиха от Европейската комисия.

Излъчваните ежедневно програми на мрежата с продължителност от 30 до 60 минути ще включват новинарски емисии, интервюта, дебати, тематични дискусионни предавания, репортажи от мястото на събитието. Ще бъде създаден и общ интернет портал през юли тази година.

Първоначално предаванията ще се излъчват на 10 езика (немски, английски, български, френски, испански, гръцки, унгарски, полски, португалски и румънски), като впоследствие постепенно ще зазвучат на 23-те езика на ЕС.

В мрежата са представени всякакви радиостанции: национални, регионални, местни, обществени или частни. От България в нея се включват Българското национално радио и RFI София.

Към консорциума ще могат да се присъединят и други радиостанции, при условие че отговарят на определените от него критерии.

Европейската комисия ще окаже подкрепа на консорциума от радиостанции в 5-годишния период след неговото създаване въз основа на поканата за участие в търг от 14 юли 2007 г. На 14 декември миналата година ЕК подписа със спечелилия търга консорциум от радиостанции, чиято координация се осигурява от Deutsche Welle и RFI, договор за предоставяне на услуги на стойност 5,8 млн. евро годишно.

От страна на Германия в консорциума членува Deutsche Welle, от страна на Франция – RFI, от страна на Холандия - Radio Netherlands Wereldomroep. Испания е представена от Punto Radio, Полша – от Polskie Radio Warsaw и Polskie Radio Szczecin, Белгия – от RTBF, Чехия – от Czech Radio, Гърция – от Skai Radio, Унгария – от Hungarian Radio, Румъния – от Radio Romania International и RFI Romania, Словения – от Radio Slovenia International, а Португалия – от Europa Lisboa.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още