IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Признаха за виновни в счетоводна измама петима шефове на AIG и General Re

Петимата са подвели инвеститорите, като са завишили резултатите на AIG

10:52 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Признаха за виновни в счетоводна измама петима шефове на AIG и General Re

Петима бивши изпълнителни директори на застрахователни компании бяха признати за виновни от щатски съд за измама за участието им в счетоводен скандал в American International Group (AIG), съобщи ВВС.

Сред тях е Роналд Фъргюсън, бивш шеф на презастрахователната компания General Re, който рискува глоби и затвор.

Скандалът е свързан със сделка между AIG и General Re от 2000 г. По-рано от AIG признаха, че са завишавали с 10 на сто печалбата си от 2000 до 2004 г. През 2006 г. от AIG се съгласиха да платят над 1,6 млрд. долара, за да отпаднат обвиненията в счетоводна злоупотреба.

Разследването по случая принуди Морис Грийнбърг, шеф на AIG в продължение на близо 40 години, да напусне поста си през март 2005 г., въпреки че през цялото време той отричаше да е извършил незаконни действия и не му беше отправено обвинение.

General Re е подразделение на холдинга Berkshire Hathaway на милиардера инвеститор Уорън Бъфет. Той обаче не е бил замесен в разследването и не е давал показания по случая.

Осъдени са още Елизабет Монрад, бивш главен финансов директор на General Re, Робърт Греъм, бивш помощник на главния адвокат на General Re, Кристофър Гарънд, бивш старши вицепрезидент на General Re и Кристиан Милтън, бивш ръководител на звеното за презастраховане на AIG.

Обвинението срещу тях е, че са подвели инвеститорите, като са помогнали на AIG да завиши резервите си за случай на загуба с 500 млн. долара. По този начин финансовите резултати на компанията са изглеждали по-добри, отколкото всъщност са били.

Присъдата ще бъде обявена на 15 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още