IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Два щатски хедж фонда са изправени пред фалит

Причината са поръчки за изтегляне на 1/2 от активите им от страна на вложители

15:40 | 22.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Два щатски хедж фонда са изправени пред фалит
Инвестиционната компания от Ню Йорк D.B. Zwirn ще закрие два от най-големите си хедж фондове, които заемат дял от 80 на сто от имуществото й, става ясно от писмо, разпратено до клиентите на дружеството. Плановете са да бъде прекратена дейността на фонда Special Opportunities, който има подразделения за операции на американския пазар и в чужбина. От писмото до вложителите става ясно, че D.B. Zwirn се е превърнал в „нещастна жертва на грешките на няколко бивши служители“.

Основната причина за закриването на двата фонда е желанието на клиентите да изтеглят над 2 млрд. долара, които се равняват на около половината от всички техни активи. Това желание стана факт, след като публикуването на одиторския доклад за 2006 година беше отложено, което е довело до голям брой заявки за изтегляне на средства от инвеститорите, съобщава Bloomberg.

Очаква се през март компанията, която е основана през октомври 2001 година от Даниел Цвърн, да даде обяснение на вложителите във фонда как ще бъдат възстановени техните средства. Според писмото до клиентите, може да е необходим четиригодишен период, докато дейността на фондовете окончателно бъде преустановена, тъй като в активите им са включени трудни за продажба ценни книжа и деривативни инструменти, базирани на различни видове дългови книжа.

В началото на 2007 година фонд мениджърите съобщиха, че вътрешнофирмена проверка е открила съмнителни финансови трансфери и осчетоводявания на разходи. Назначените като независим одитор PricewaterhouseCoopers LLP са приключили с доклада си едва през декември, съобщава още Bloomberg. От началото на проверката до края на 2007 година от фонда са изтеглени близо 500 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още