IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Ръстът на ЕС през 2008 се забавя, инфлацията нагоре

Въпреки стабилния си фундамент Европа започва да усеща ефекта на световните тенденции по отношение на забавения ръст и по-високата инфлация

15:10 | 21.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Ръстът на ЕС през 2008 се забавя, инфлацията нагоре
Очаква се икономическият ръст на ЕС да се забави до 2,0% тази година, а този в еврозоната – до 1,8%, тъй като някои от рисковете, отбелязани в есенните прогнози на ЕК, като настоящата финансова криза, забавянето на щатската икономика и високите цени на стоките, вече са факт, се казва в прогноза на Европейската комисия.

Сегашните очаквания както за ЕС, така и за еврозоната са с 0,4 процентни пункта по-малки от прогнозираното през ноември.

Прогнозите са направени въз основа на очаквания за Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Испания и Великобритания, които заедно представляват 80% от БВП на ЕС.

Според прогнозите на комисията ръстът на Германия ще се засили до 0,4 на сто през третото и четвъртото тримесечие на 2008 спрямо 0,1% за първото и 0,3% за второто, а за цялата година ще достигне 1,6 на сто (предишна прогноза – 2,1%). За Испания очакванията са за забавяне до 0,5 на сто през третото и четвъртото тримесечие спрямо 0,6 през първото и второто, а за цялата година – 2,7 на сто при прогнозирани през ноември 3,0%.

За Франция се очаква ръстът през всичките тримесечия да бъде 0,3 на сто, освен през второто (0,4%), а за цялата година – 1,7 на сто при предишна прогноза за 2,0%. В Италия растежът постепенно ще се усили от 0,1 на сто през първото тримесечие до 0,2 на сто през второто и 0,3% през третото и четвъртото. За цялата година се очаква ръст от 0,7 на сто (1,4% през ноември).

В Холандия ръстът ще бъде на ниво от 0,4 на сто през първото, третото и четвъртото тримесечие, като ще се засили само през второто до 0,5 на сто. Страната е единствената, за която сегашната прогноза за ръста за цялата 2008 е по-висока от ноемврийската – съответно 2,9% и 2,6%.

В Полша се очаква забавяне на ръста от 1,3 на сто през първото тримесечие до 1,2% през второто и 1,0% през третото и четвъртото. За цялата 2008 страната ще отбележи най-силен ръст от седемте разгледани икономики – 5,3 на сто (предишна прогноза – 5,6 на сто).

За Великобритания също се прогнозира забавяне на ръста – от 0,4 на сто през първото тримесечие до 0,3 на сто през второто и 0,2 на сто през третото и четвъртото. За цялата година очакваният ръст е 1,7 на сто спрямо прогнозирани през ноември 2,2 на сто.

В еврозоната ръстът ще се засили от 0,3 на сто през първите две тримесечия до 0,4 през третото и четвъртото, а в ЕС той ще се задържи на едно и също ниво от 0,4 на сто през всичките тримесечия.

Инфлацията тази година се очаква да достигне средно 2,9% в ЕС и 2,6% в еврозоната вследствие на силния ръст в цените на храната и енергията. Това е с половин процентен пункт повече от предишната прогноза. През последното тримесечие на 2008 обаче се очаква инфлацията да се върне към по-нормални нива от 2,5 на сто.

"Европа започва ясно да усеща ефекта на световните тенденции по отношение на забавения ръст и по-високата инфлация. За устояване на кризата помага увеличената устойчивост на ЕС благодарение на проведените реформи в съчетание със стабилен фундамент. Като цяло обаче най-добрият начин за справяне с настоящите проблеми пред глобалната икономика е поддържането на курс на структурни реформи, на стабилна макроикономическа политика и на бърза реакция на финансовата криза в съгласие с пътната карта на ЕКОФИН, приета през октомври“, коментира еврокомисарят по финансовите въпроси Хоакин Алмуния.

Ръстът на реалния БВП се забави през четвъртото тримесечие на 2007 до 0,5% от 0,8% през третото в ЕС и до 0,4% в еврозоната. Според прогнозите това се е отразило в ръст от 2,9% за цялата 2007 г. за ЕС и 2,7% за еврозоната, показват скорошни данни на Евростат.
 
Световната икономическа ситуация и перспективи остават необичайно несигурни в началото на 2008. Преоценката на риска, започнала през лятото на финансовите пазари, още не е приключила. В резултат на това условията на международната финансова система са неустойчиви, тъй като функционирането на някои сегменти на кредитните пазари беше разстроено.

Европейските икономики бяха като цяло стабилни по отношение на тези проблеми. Но данните за четвъртото тримесечие на 2007 сочат известна умереност на активността вследствие на влиянието както на затегнатите кредитни условия, така и на забавянето на щатската икономика, което причинява забавяне в световен мащаб. Роля играят и скъпите петрол и стоки.
 
На този етап индикаторите от провеждани анкети са необичайно важни за отчитане на ефекта от промените във външната среда, се казва в доклада на комисията. След като достигнаха връх миналото лято, индикаторите за доверието постоянно спадат. Въпреки това индикаторите за икономическото доверие на ЕК остават над дългосрочните средни стойности в ЕС и еврозоната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още