IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът остава в близост до трицифрените си цени

Черното злато се търгуваше за втори пореден ден над 100 долара в САЩ, пазарите очакват данните за запасите на най-голямата икономика

09:09 | 21.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът остава в близост до трицифрените си цени
Цената на суровия петрол се задържа на нивата около 100 долара за барел, тъй като се появиха спекулации, че въпреки високите цени на суровината, търсенето ще продължи да се увеличава. Към момента пазарите се опасяват също, че паралелно с ръста на потреблението ще има и съкращаване на доставките, тъй като такива планове бяха оповестени от високопоставени представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Вчера в Ню Йорк цената на петрола се повиши до 101,32 долара за барел, което е с 16 на сто повече спрямо най-ниската цена от началото на годината, която беше регистрирана на 7 февруари. Други основни суровини като златото, платината и соята също поставиха нови ценови рекорди, тъй като заради проблемите в САЩ инвеститорите се насочват към тях като към алтернативни начини за съхраняване на стойността на парите.

Сесията в Ню Йорк приключи при цена 100,74 долара за барел, като контрактите с доставка през март, срокът за сключването на които изтече, затвориха за втори пореден ден на трицифрени стойности. В електронната търговия на борсата априлските фючърси поскъпват с 22 цента до 99,22 долара за барел.

В Лондон Брентът отстъпи с минималните 14 цента до 98,42 долара за барел, макар че по време на сесията имаше сделки при рекордните до този момент 99,22 долара за барел. В електронната търговия контрактите с доставка през април повишиха цената си и в азиатската сесия се търгуват по 98,58 долара за барел.

Днес върху пазара се очаква да повлияят данните за петролните запаси на САЩ, като прогнозите на анализаторите са за пореден, шести ръст. Очакванията са запасите да са нараснали с 2,3 млн. барел, като така за последните шест седмици общият им ръст ще надхвърли 20 млн. барела, съобщава Bloomberg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 21.02.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още